Laser wyleczy alzheimeryzm?
14 stycznia 2009, 22:20Czy laser i barwnik fluorescencyjny wystarczą, by leczyć chorobę Alzheimera?
Cuchnąca przypadłość
12 stycznia 2009, 22:38Zjawisko nieświeżego oddechu, znane jest od bardzo dawna i w przypadkach długotrwałych nazywane jest halitozą. Nazwa pochodzi od łacińskiego halitus oraz greckiego przyrostka -osis, oznaczającego nieprawidłowość, stan nieprawidłowy.
Ten sam lek, nowa (lepsza) forma
2 stycznia 2009, 23:36Nowa forma leku zawierającego niezwykle skuteczne białko terapeutyczne została opracowana przez japońskich naukowców.
MolekulaRNA zagadka rozwiązana
20 grudnia 2008, 02:21Badacze z Uniwerystetu Rzymskiego odkryli prawdopodobny mechanizm samoistnej syntezy RNA - cząsteczki uznawanej za najważniejszy prekursor życia na Ziemi.
Pułapka na nowotwór
15 grudnia 2008, 12:49Michael King, naukowiec zatrudniony w Cornell University, opracował wszczepiane urządzenie antynowotworowe, które nazwał "szczotką kłaczkową". Jego zadaniem jest wyłapywanie z krwi komórek nowotorowych, zanim rozprzestrzenią się po całym organizmie.
Ciężka woda życia
28 listopada 2008, 11:32Dr Mikhail Shchepinov, były pracownik Uniwersytetu Oksfordzkiego, uważa, że odkrył prawdziwy eleksir, a właściwie wodę życia – ciężką wodę. Wg niego, wodór 1 należałoby zastąpić deuterem (izotopem wodoru 2) także w pokarmach, np. mięsie czy jajkach.
Z tym plecakiem do szkoły nie pójdziesz
12 listopada 2008, 21:24Niewielkie "plecaki" przytwierdzające się samodzielnie do komórek zostały opracowane przez specjalistów z MIT. Ich zdaniem, tego typu struktury mogą pewnego dnia stać się ważnym narzędziem diagnostycznym i terapeutycznym.
"Przeciwciała" z plastiku
10 listopada 2008, 00:29Czy syntetyczne cząsteczki mogą zastąpić przeciwciała? Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowodzą, że realizacja tego pomysłu jest bardziej realna, niż dotychczas sądzono.
Klejenie komórek macierzystych
31 października 2008, 23:37Zastosowanie prostej procedury umożliwia aktywizację komórek macierzystych i ułatwia ich dostarczenie do tkanek, w których są potrzebne. Odkrycie może stać się istotnym udoskonaleniem wielu innych technik związanych z wykorzystaniem tych niezwykłych komórek.
Czerwone mięso zwiększa wrażliwość
31 października 2008, 01:49O niekorzystnym wpływie czerwonego mięsa na zdrowie człowieka pisano i mówiono już wiele. Okazuje się jednak, że istnieje co najmniej jeden nowy powód, dla którego warto rozważyć odstawienie tego pokarmu. Najnowsze badania wykazują, że wchłaniane wraz z czerwonym cząsteczki mogą uczynić nas łatwym celem dla ciężkiej infekcji bakteryjnej.